Krizsán Csaba     marketing kivitelező     komplex vevőszerző rendszerek

Runway Gen-2: megelevenednek a képek

A Runway Gen-2, a legújabb generatív mesterséges intelligencia modell, új szintre emeli a digitális tartalomgyártást. Az AI képes videókat generálni meglévő képekből, videókból, vagy szöveget és képeket használva tud lenyűgöző vizuális történeteket létrehozásni, mindezt anélkül, hogy fényekre vagy kamerákra lenne szükség.

Képből videó

Nyolc használati mód közül választhatunk. Ezek között szerepel a Szövegből videó, Szöveg + Képből videó, Képből videó, Stilizálás, Storyboard, Maszk, Renderelés és Testreszabás. A Stilizálás módban a felhasználók képesek átültetni bármely kép vagy szöveg prompt stílusát a videó minden egyes képkockájára, ami lenyűgöző, teljes mértékben stilizált és animált rendereléseket eredményez. A Storyboard mód pedig a látványterveket alakítja át animált és stilizált videókká.

A Gen-2 a felhasználói tanulmányok alapján kiemelkedő teljesítményt nyújt a képről képre és videóról videóra történő átalakítás terén. A visszajelzések alapján a résztvevők 73,53%-a jobban kedvelte a Gen-2-t a Stable Diffusion 1.5-vel szemben, míg a Text2Live alternatívával szemben a felhasználók 88,24%-a választotta ezt a rendszert.

Tényleg működik?

Én magam is kipróbáltam. A Gen-2 valóban képes megérteni számos stílust, amelyek jól illeszkednek az alacsonyabb képkockasebességhez. Kicsit szerkesztgetve és módosítva nem lenne lehetetlen néhány klipet összefűzni egy narratív darabbá. A Midjourney látványos képeit néhány gombnyomásra csodás videóvá alakítja.

 

Ha a deepfake-ek potenciális veszélye aggasztana, a Runway azt állítja, hogy AI és emberi moderáció kombinációját használja, hogy megakadályozza a felhasználókat abban, hogy pornográfiát, erőszakos tartalmat tartalmazó vagy szerzői jogokat sértő videókat generáljanak. Meg tudom erősíteni, hogy van tartalomfilter – ami valójában kicsit túlbuzgó. Természetesen ezek nem hibátlan módszerek, a gyakorlatban sokszor tévedhetnek.

Eleged van a bonyolult videókészítésből?

A digitális világban létfontosságú, de gyakran kihívást jelentő és időigényes a magával ragadó videótartalom létrehozása. A Gen-2 megoldja ezt a problémát a videókészítési folyamat egyszerűsítésével, lehetővé téve, hogy rövid idő alatt készíts magas minőségű videókat. Nincsenek többé órákon át tartó szerkesztési és renderelési munkafolyamatok – a Gen-2-vel mindig csak néhány kattintásnyira vagy a következő nagyszerű videótól.

A rendszer fejlett mesterséges intelligencia algoritmusokat alkalmaz, amelyek a bemeneti adatok alapján – legyen az szöveges leírás, kép vagy már meglévő videóklip – generálják a személyre szabott videót. A gépi tanulás erejének kihasználásával az AI rendszer értelmezi a bemeneti adatokat és egyedi videót hoz létre, amely összhangban van a megadott utasításokkal. Ez az innovatív folyamat egészen új szintre emeli a kreativitást és a kényelmet.

Főbb jellemzők és előnyök

Magas minőségű videógyártás: Nem „csak” videókat készít – lenyűgöző, nagy felbontású videókat hoz létre. A tartalmad még soha nem látott módon kel életre.

Páratlan testreszabhatóság: Te irányítasz. A szoftver az eszközöket biztosítja, hogy a videóidat saját ízlésednek megfelelően alakíthasd.

Egyszerű videókészítés: Kiküszöböli a videókészítés bizonytalanságait. Csak add meg a szöveged, képeidet vagy klipjeidet, és hagyd, hogy az AI végezze a munkát.

Tovább fejlesztve a Gen-1-hez képest: A Runway korábbi AI modelljének frissítéseként még több funkciót és magasabb videóminőséget kínál.

A Gen-2 jelentős mérföldkő a generatív AI fejlődésében, mégis rávilágít a „szöveg- és képből-videóba” technológia jelenlegi korlátaira. Ahogy a mesterséges intelligencia tovább fejlődik, várhatóan ezek a korlátok enyhülnek, és még több lehetőséget nyitnak a digitális történetmesélés számára.

A szerzőről

Krizsán Csaba marketing kivitelező

Krizsán Csaba

Promptmérnök, Mesterséges Intelligencia szakértő, az AI.Szaki alapítója

„Küldetésem, hogy a magyar vállalkozók az online térben is sikeressé váljanak, biztos technikai hátteret tudva maguk mögött, hogy csak az üzlettel kelljen foglalkozniuk.”

Tetszett ez a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás Facebook-on
Megosztás Twitter-en
Megosztás Linkdin-en
Megosztás Pinterest-en

Hozzászólások

Ezeket olvastad már?

A Mesterséges Intelligencia fejlődése
ChatGPT

Az OpenAI ChatGPT fejlődése

Az OpenAI ChatGPT, egy mesterséges intelligencia alapú beszélgetőrobot, amely az utóbbi években jelentős fejlődésen ment keresztül. E cikk célja, hogy bemutassa a ChatGPT evolúcióját, kiemelve a technológiai előrelépéseket, a különböző generációk innovációit, valamint az alkalmazási

Tovább olvasom »