Krizsán Csaba     marketing kivitelező     komplex vevőszerző rendszerek

Videó feliratozása pár gombnyomással

A multimédia világában a videó feliratozása és leiratok készítése egyre fontosabbá válik. Ezek az eszközök nemcsak a hozzáférhetőséget növelik, hanem a globális közönség számára is hozzáférhetővé teszik a tartalmat az automatikus fordítás révén. Ráadásul, a keresőmotorok számára is relevánsak, így a videók könnyebben kerülnek a felhasználók elé.

Az is egyre inkább fontos szempont, hogy sokan hang nélkül fogyasztják a videós tartalmakat. Egy 5616 fogyasztót bevonó kutatás eredménye szerint, nyilvános helyeken az emberek 69%-a lenémítva néz videókat, és a megkérdezettek 80%-a nagyobb eséllyel néz végig egy videót, ha van rajta felirat. Ez a felismerés azt jelenti, hogy a feliratok létfontosságúak a hatékony kommunikáció szempontjából.

Ugyanakkor a leiratok készítése hagyományosan időigényes és bonyolult feladat, amely szakértelmet igényel. Az utóbbi időben azonban a technológiai fejlődésnek köszönhetően már egyre több eszköz érhető el, amelyek pár gombnyomással képesek automatizálni ezt a folyamatot.

A cikk célja, hogy bemutassa a videófeliratozás és leiratok készítésének jelentőségét, valamint az AI technológia által nyújtott lehetőségeket. Részletesen ismerteti az automatizált feliratozási és leirat készítő eszközöket, megvizsgálva a működési mechanizmusukat. Bemutatjuk azt is, hogy hogyan lehet egyszerűen feliratot készíteni pár gombnyomással.

A videófeliratozás és leiratok szerepe

Akadálymentesség és globális elérhetőség

A videófeliratozás számos kommunikációs előnyt kínál. Elsődlegesen növelik az akadálymentességet, lehetővé téve a hallássérült nézők számára, hogy teljes mértékben hozzáférjenek a videós tartalomhoz. De nem csak ők profitálnak belőle: azok a nézők is, akik nem anyanyelvi szinten beszélik a videó nyelvét (pl. egy Youtube videó esetében), vagy éppen zajos környezetben vannak, szintén hasznát látják a feliratoknak.

Ezen túlmenően, a felirat elősegíti a globális elérhetőséget is. A feliratokkal ellátott videók bármilyen nyelvre lefordíthatók, ezáltal megkönnyítve a nemzetközi közönség számára a tartalom megértését. Így a feliratozás lehetővé teszi a tartalomgyártók számára, hogy szélesebb közönséghez juttassák el tartalmaikat.

SEO előnyök: jobb láthatóság a keresőmotorokban

A videófeliratozásnak és leiratoknak jelentős SEO (Search Engine Optimization – keresőmotor optimalizálás) előnyei is vannak. Mivel a keresőmotorok – mint például a Google / Youtube – nem képesek videók audio tartalmát értelmezni, a leiratok szöveges formában nyújtanak tartalmat, amit viszont képesek indexelni. Ezáltal a leírt videók jobban teljesítenek a keresési eredményekben, növelve ezzel az elérést.

Jobb megértés és információ feldolgozás

A feliratok használata nem csak a láthatóságot növeli, de a tanulási folyamatokat is támogatja. Kutatások kimutatták, hogy a feliratozott videók nézése javítja a tartalom megértését és segít az információ jobb feldolgozásában, akár anyanyelvi, akár nem anyanyelvi szinten beszélik a videó nyelvét a nézők. Különösen igaz ez a bonyolult témák vagy szakkifejezések esetében. A feliratozás tehát fontos eszköz lehet az oktatásban, a tudásátadásban és persze a marketingben is.

Automatizált eszközök

Az automatizált feliratozási és leirat készítő eszközök úttörő technológiákat használnak, hogy a hagyományosan időigényes folyamatot egyszerűbbé és hatékonyabbá tegyék. Ezek az eszközök lehetővé teszik a tartalomgyártók számára, hogy pillanatok alatt létrehozzanak pontos és minőségi feliratokat, így időt és energiát takarítva meg.

Működési mechanizmus és technológia

Az automatizált feliratozó eszközök alapvetően mesterséges intelligenciát (MI) és gépi tanulást (ML) használnak a videók hanganyagának szöveggé konvertálásához. Ezek az algoritmusok képesek a beszédet szöveggé alakítani (Speech-to-Text, STT), majd időzített feliratokat létrehozni a videóhoz.

Az MI és ML technológiák folyamatosan fejlődnek és tanulnak, így ezek pontossága és hatékonysága is folyamatosan javul. A technológiák már képesek felismerni és kezelni a különböző akcentusokat, beszédsebességeket és zenei háttért is.

Video feliratozás app

A legjobb videó feliratozó programok

A piacon számos automatizált eszköz érhető el, mindegyik különböző funkciókat és lehetőségeket kínál. Ezek az eszközök különböző mértékben képesek kezelni a különböző nyelveket, akcentusokat és szófordulatokat, és mindegyikük különböző árszabással és felhasználói élménnyel rendelkezik. Íme néhány:

Alrite

Az Alrite az egyik legfejlettebb, AI-alapú beszédfelismerő rendszer, amely magyar nyelven is optimalizált és a legmodernebb deep learning technológiákat használja. A rendszer átfogó megoldást nyújt számos üzleti helyzetre, beleértve a hang- és videófájlok gyors és egyszerű szöveggé alakítását. A magyar nyelvről más nyelvekre történő automatikus fordítási képességével az Alrite az egyik legjobb beszédfelismerő programnak számít.

Az Alrite remekül alkalmazható mind magán-, mind professzionális környezetben, amelynek köszönhetően közel 64.000 felhasználó regisztrált a szolgáltatásba. A rendszer képes másodpercek alatt lefordítani a teljes szöveget, így az azonnal megosztható másokkal, ami kiválóan hasznos nemzetközi munkakörnyezetben vagy idegen nyelvű anyagok célnyelvre fordítása esetén.

Az Alrite funkciói közé tartozik a beszélők megkülönböztetése, speciális keresési lehetőségek, feliratszerkesztés, és képesség arra, hogy privát fiókjában akár 1 évig biztonságban tároljuk a dokumentumainkat. Ezek a jellemzők teszik az Alrite-ot olyan hatékonnyá és népszerűvé az ügyfelek körében.

Az Alrite segítségével a videó fájlt egyszerűen szöveggé tudjuk alakítani, ami lehetővé teszi, hogy több időt és energiát fordítsunk az értékteremtő tevékenységekre, miközben az AI a háttérben dolgozik.

Veed.io

A VEED egy online automatikus feliratgeneráló eszköz, amely lehetővé teszi, hogy gyorsan és pontosan adjunk hozzá feliratokat videókhoz és hangfájljokhoz. Ez az AI-technológiával működő eszköz képes lefordítani a hanganyagot, valamint különböző formátumokban, például SRT, VTT és TXT formátumban letölthetjük a feliratot. Ezenkívül beépített szerkesztő eszközökkel  is rendelkezik, amelyekkel a professzionális videókat készíthetünk.

További funkciók közé tartozik a feliratok több nyelvre való lefordítása, így a felhasználók egyszerűen elérhetik nemzetközi közönségüket. A VEED számos integrációt is kínál, hogy a tartalomlétrehozás egyszerűbb és hatékonyabb legyen, például a szöveg=>beszéd funkció, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy „elmondják” a szöveget anélkül, hogy hangot kellene rögzíteniük. A VEED az ideális megoldás mindazok számára, akiknek szükségük van egy megbízható, gyors és pontos automatikus feliratgeneráló eszközre.

SubtitleBee

A SubtitleBee egy felhasználóbarát online videófeliratozó eszköz. Különböző nyelveken támogatja a feliratok létrehozását, valamint lehetőséget biztosít a feliratok letöltésére és a felhasználók saját videószerkesztőikben történő használatára. A SubtitleBee segítségével a felhasználók személyre szabhatják a feliratok stílusát és kinézetét, hozzáadhatnak fejléceket a videóikhoz különböző időpontokban, és exportálhatják a videóikat különböző formátumokban, beleértve a közösségi médiában való megosztás lehetőségét.

Kihasználhatjuk a SubtitleBee globális nyelvi támogatását is, amely közel 120 nyelvet ismer, és lehetőséget biztosít a feliratok és címek hozzáadására és fordítására, ezzel lehetővé téve a tartalom globális elérhetőségét. A SubtitleBee minden felhasználó számára rendkívül hasznos eszköz, aki professzionális minőségű, feliratozott videók létrehozására törekszik.

Gyakori problémák és megoldásaik

Az automatizált feliratozási és leirat készítő eszközök használata során néhány gyakori probléma merülhet fel, például a szöveg pontossága, a szinkronizáció, vagy a technikai problémák. Sok esetben ezek a problémák könnyen orvosolhatók a szoftver beállításainak finomításával, a beszédértési funkciók kalibrálásával, vagy a szöveg utólagos szerkesztésével. Fontos, hogy tisztában legyünk a kiválasztott eszköz korlátaival és legjobb gyakorlataival.

Tippek és trükkök a feliratkészítés során

Néhány tipp és trükk segíthet javítani a végeredményt és a folyamat hatékonyságát:

  1. Mindig ellenőrizzük a feliratokat: Bármennyire is fejlett egy automatizált eszköz, néha hibákat ejthet. Mindig érdemes átnézni és szükség szerint javítani ezeket.
  2. Használjuk a szövegszerkesztési eszközöket: A legtöbb automatizált eszköz lehetőséget ad a feliratok utólagos szerkesztésére, ami segíthet javítani a szöveg pontosságán és érthetőségén.
  3. Kísérletezzünk a beállításokkal: A beszéd-szöveg konverzió beállításainak módosítása segíthet javítani a szöveg pontosságát és a szinkronizációt, különösen akkor, ha a hanganyag minősége nem a legjobb.
  4. Törekedjünk a rövid és világos mondatokra: Ha mi készítjük a videó- vagy hanganyagot, próbáljunk röviden és világosan fogalmazni, amit a szövegfelismerő könnyebben értelmez.

A technológia jövője: hova tart a videófeliratozás?

A videófeliratozás területén a technológia fejlődése folyamatosan növekszik, és számos innovatív trend rajzolódik ki. Az utóbbi években az AI és a gépi tanulás hajtotta szövegfeldolgozási technológiák jelentős mértékben fejlődtek, és előrejelzések szerint a jövőben is jelentős szerepet fognak játszani.

Ezen technológiák fejlődésével egyre pontosabb és hatékonyabb eszközök jönnek létre, amelyek képesek gyorsan és nagy pontossággal konvertálni a beszédet szöveggé. A jövőben valószínűleg még jobban növekszik az automatizált eszközök használata, mivel a vállalatok és a tartalomkészítők egyre inkább felismerik ezeknek az eszközöknek a jelentőségét.

A MI és a gépi tanulás alkalmazása a beszédfelismerés terén, például a mély tanulási modellek, lehetővé teszi a gépek számára, hogy jobban megértsék és interpretálják a természetes nyelvet, és képesek legyenek jobban megbirkózni a nyelvi különbözőségekkel és a komplex nyelvi környezetekkel. Ezzel a technológiával az eszközök nemcsak gyorsabbak és pontosabbak, hanem rugalmasabbak és adaptálhatóbbak is, képesek kezelni a változatos beszédstílusokat és akcentusokat.

A további fejlődés várhatóan növeli a feliratozó eszközök hatékonyságát és pontosságát. Az előrejelzések szerint ezek a technológiák a jövőben jelentős előrelépést fognak hozni ezen a területen, ami lehetővé teszi a további egyszerűsítést és automatizálást.

A szerzőről

Krizsán Csaba marketing kivitelező

Krizsán Csaba

Promptmérnök, Mesterséges Intelligencia szakértő, az AI.Szaki alapítója

„Küldetésem, hogy a magyar vállalkozók az online térben is sikeressé váljanak, biztos technikai hátteret tudva maguk mögött, hogy csak az üzlettel kelljen foglalkozniuk.”

Tetszett ez a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás Facebook-on
Megosztás Twitter-en
Megosztás Linkdin-en
Megosztás Pinterest-en

Hozzászólások

Ezeket olvastad már?

A 7 legjobb ingyenes logótervező
Képgenerálás

A 7 legjobb ingyenes logó tervező

A brand építése sokszor bonyolult feladatnak tűnhet, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy mennyi összetevője van egy erős, jól felépített márkanévnek. Az egyik legfontosabb, és gyakran alábecsült elem a logó. A logó készítés kulcsfontosságú része a

Tovább olvasom »
Midjourney 5.2
Képgenerálás

Midjourney 5.2: Újdonságok és továbbfejlesztések

A várva várt Midjourney 5.2-es verziója végre megérkezett, számos új funkcióval és továbbfejlesztéssel. A fejlesztők célja, hogy a felhasználóknak sokkal több kontrollt adjanak a képek készítése során, miközben a termék minősége is jelentősen javul. A

Tovább olvasom »
DALL-E 3
Képgenerálás

A DALL-E 3 most ingyen elérhető a Bing Chatben

Ha ki akartad próbálni az új DALL-E 3-at, most megteheted ingyen, ráadásul magyarul. Nézd meg a fent látható gyönyörűen részletes képet. A Bing képalkotóval készült a DALL-E 3 használatával, a következő utasítással: „egy komodói sárkány

Tovább olvasom »