Krizsán Csaba     marketing kivitelező     komplex vevőszerző rendszerek

AI és SEO: Hogyan segíthet a Google AI a weboldal rangsorolásának optimalizálásában

A mesterséges intelligencia (AI) és a keresőmotor-optimalizálás (SEO) szinergiája nyitja meg azokat a kapukat, melyek a hagyományos SEO technikák sohasem tudnának. A Google, a világ vezető keresőmotorja, komolyan befektetett az AI technológiákba, hogy javítsa a keresési eredmények minőségét és relevanciáját. Ez a tény egyértelművé teszi, hogy a modern SEO stratégiáknak is alkalmazkodniuk kell a mesterséges intelligencia által nyújtott lehetőségekhez. De hogyan is működik az AI a SEO-ban? Milyen hatással van a Google AI a weboldalak rangsorolására? És legfontosabb kérdés: hogyan tudjuk mi, mint marketingesek, a legtöbbet kihozni ebből a technológiából?

Ebben a blogbejegyzésben belemerülünk ezekbe a kérdésekbe. Bemutatjuk a Google AI technológiáit, mint a RankBrain és a BERT, és megmagyarázzuk, hogyan befolyásolják ezek a SEO-t. Megosztunk néhány tippet és trükköt arra, hogy hogyan használhatja a Google AI-t a SEO stratégiájában, hogy növelje weboldalának láthatóságát a keresőmotorokban.

Az AI szerepe a SEO-ban

A mesterséges intelligencia, különösen a gépi tanulás, hatalmas változásokat hozott a keresőmotor-optimalizálás világába. Az AI-t ma már széles körben alkalmazzák a keresőmotorokban a keresési eredmények javítása érdekében. Az egyik legfontosabb szereplő ebben a mezőnyben a Google, amely AI-alapú technológiákat használ, mint például a RankBrain és a BERT, hogy jobban megértse a felhasználók keresési szándékát és nyelvi kontextusát.

A RankBrain a Google AI-alapú algoritmusának egy része, amely a gépi tanulást használja a keresési lekérdezések értelmezésére és a releváns eredmények megjelenítésére. Ez különösen hasznos olyan keresési lekérdezések esetében, amelyeket a rendszer korábban még nem látott. A RankBrain képes megtanulni és megérteni új koncepciókat, és képes összekapcsolni a különböző lekérdezéseket a releváns témákkal.

A BERT (Bidirectional Encoder Representations from Transformers) egy másik AI-alapú technológia, amelyet a Google alkalmaz. A BERT célja, hogy jobban megértse a keresési lekérdezések kontextusát, különösen a hosszabb, konverzációs jellegű lekérdezések esetében. A BERT segítségével a Google képes jobban megérteni a prepozíciók és a névmások által jelzett összefüggéseket, ami sokkal pontosabb eredményeket eredményez a felhasználók számára.

Ezek az AI technológiák jelentősen befolyásolják a weboldalak rangsorolását a Google keresési eredményeiben. Ezért a SEO szakembereknek fontos, hogy megértsék ezeket az algoritmusokat, és alkalmazzák őket stratégiáikban, hogy maximalizálják weboldalaik láthatóságát a keresőmotorokban.

AI és a SEO

A Google AI a SEO stratégiában

Tudni, hogy a Google AI-alapú technológiákat használ a keresési eredmények rangsorolásához, nagyon hasznos lehet a SEO stratégiád számára. Íme néhány módszer, amit alkalmazhatsz:

1. Hosszabb, részletesebb tartalom:

A BERT algoritmus kifejezetten arra van tervezve, hogy megértse a kontextust és a hosszú, konverzációs lekérdezéseket. Ez azt jelenti, hogy a hosszabb, részletesebb tartalom, amely átfogó információkat nyújt egy adott témáról, valószínűleg jobban fog teljesíteni. Arra is gondolj, hogy a tartalmat természetes nyelven írd, amely könnyen érthető és követi a logikus gondolkodást.

2. Kulcsszó használat:

Az AI és a gépi tanulás képesek azonosítani a kulcsszavakat és kifejezéseket, amelyek a legrelevánsabbak a felhasználó keresési szándékához. Emiatt fontos továbbra is odafigyelni a kulcsszavakra, de úgy, hogy a természetes nyelvhasználatot és a kontextust is figyelembe veszed.

3. Felhasználói élmény:

A Google’s RankBrain, mint a keresési algoritmus része, figyelembe veszi a felhasználói élményt is, mint például a kattintási arányt (CTR), a visszafordulási arányt és az oldalon töltött időt. A felhasználói élmény javítása tehát közvetlen hatással lehet a rangsorolásodra.

4. Strukturált adatok:

A strukturált adatok lehetővé teszik a keresőmotorok számára, hogy könnyebben értelmezzék és megértsék a weboldalad tartalmát. A schema.org jelölőnyelveket és a JSON-LD formátumot használva segíthetsz a Google-nek és más keresőmotoroknak jobban megérteni a weboldalad tartalmát, ami javíthatja a weboldalad láthatóságát a keresőmotorokban.

5. Hangkeresés:

Az AI technológia lehetővé teszi a hangalapú keresések számára, hogy értelmezze a felhasználó keresési szándékát. Emiatt érdemes figyelembe venni a hangkeresésre optimalizált tartalom létrehozását, mint például a gyakran feltett kérdések (FAQ) oldalakat.

Összefoglaló

A mesterséges intelligencia és gépi tanulás forradalmian megváltoztatta a keresőmotor-optimalizálás (SEO) világát. A Google AI-alapú technológiái, mint a RankBrain és a BERT, lehetővé teszik a keresőmotor számára, hogy jobban megértse a felhasználók keresési szándékát és nyelvi kontextusát. A RankBrain képes megtanulni és megérteni új koncepciókat, a BERT pedig a keresési lekérdezések kontextusának jobb megértését célozza meg.

A SEO stratégiákban történő alkalmazásuk jelentős hatással lehet a weboldalak láthatóságára a keresőmotorokban. Néhány módszer, amely segíthet optimalizálni a SEO stratégiákat a Google AI technológiáihoz, magában foglalja a hosszabb, részletesebb tartalom létrehozását, a kulcsszavak megfontolt használatát, a felhasználói élmény javítását, a strukturált adatok alkalmazását, és a hangkeresésre optimalizált tartalom figyelembe vételét. A SEO szakembereknek alaposan meg kell érteniük ezeket az algoritmusokat, hogy kihasználják az AI nyújtotta előnyöket és maximalizálják weboldalaik láthatóságát a keresési eredményekben.

A szerzőről

Krizsán Csaba marketing kivitelező

Krizsán Csaba

Promptmérnök, Mesterséges Intelligencia szakértő, az AI.Szaki alapítója

„Küldetésem, hogy a magyar vállalkozók az online térben is sikeressé váljanak, biztos technikai hátteret tudva maguk mögött, hogy csak az üzlettel kelljen foglalkozniuk.”

Tetszett ez a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás Facebook-on
Megosztás Twitter-en
Megosztás Linkdin-en
Megosztás Pinterest-en

Hozzászólások

Ezeket olvastad már?

AI hang
Hanggenerálás

AI Hang Birodalma: AI hanggenerátor eszközök

A mesterséges intelligencia (AI) számos iparágat és technológiát átalakított az elmúlt években, és az AI hanggenerátorok is ezen technológiák közé tartoznak. Ezek a rendszerek a szöveg-beszéd (TTS, text-to-speech) technológiát alkalmazzák, amely a szöveget emberi hangra

Tovább olvasom »