Krizsán Csaba     marketing kivitelező     komplex vevőszerző rendszerek

Leonardo AI: Forradalmasítja az MI a művészetet?

Nemrég kipróbáltam a Leonardo.ai-t, és azt kell mondanom, túlszárnyalta az elvárásaimat. Ez a platform valóban egy AI művész álma.

Az egyik leginkább lenyűgöző dolog számomra az volt, mennyire egyszerűen használható. A platform két fő lehetőséget kínál a generálására: meglévő modell használata vagy saját AI modellek tanítása. Mindkét lehetőséget kipróbáltam, és elég jók lettek az eredmények. A meglévő modell használatával néhány kattintással sikerült egy sor egyedi dolgot létrehoznom.

A saját AI modellem tanítása kicsit több időt vett igénybe, de a végeredmény valóban lenyűgöző volt. Ezerféle változatot és eltérést tudtam létrehozni a tanítási adataimtól, lehetővé téve, hogy kedvemre variáljam a dolgokat. Ezen a platformon egy teljes generatív tartalomkészítő rendszert hozhatsz létre, ami igazi mérföldkővé teszi. A lehetőségek valóban végtelenek. Csak néhány kattintással egy egész univerzumot hozhatsz létre végtelen potenciállal, miközben megtartasz egy következetes megjelenést vagy stílust.

Letisztult felhasználói felület

A Leonardo.ai felhasználói felülete web-alapú és könnyen áttekinthető. A felhasználók rendelkezésére álló opciók közé tartozik a generálni kívánt képek száma, a kép méretei, az irányítási skála és a csempe. A képernyő jobb oldalán a felhasználók beírhatják a kívánt kifejezéseket, kiválaszthatják a használni kívánt modellt és stílust, és ha szeretnék, negatív kifejezéseket is hozzáadhatnak.

A felület tiszta és rendezett kialakítású, így a navigáció egyszerű. A funkciók és jellemzők világosan és átláthatóan vannak bemutatva, nem zavarják a felhasználót.

Leonardo.AI leírás

Kiemelkedő funkció

Előre tanított modellek és egyedi adatkészletek

A Leonardo.ai számos előre tanított modellt kínál a felhasználóknak. Ezek a modellek fotorealisztikus és művészi stílusokat, vintage fotográfiát, mágikus lényeket és papírművészetet foglalnak magukban, többek között a „Deliberate 1.1,” „Vintage Fotográfia,” „Luna,” és a „Papírművészet Stílus.” Teszteléseink azt mutatják, hogy ezek rendkívül jól finomhangolt modellek, amelyek specifikus, de nagyon szép eredményeket adnak.

A Leonardo.ai egyik legkiemelkedőbb funkciója a felhasználók számára, hogy saját egyedi adatkészleteket és modelleket hozzanak létre fényképek feltöltésével. És mindezt egy viszonylag egyszerű és gyors módon. Ez lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egy adott stílusra tanítsák azt és megkapják a kívánt eredményeket.

Egyedi modellek betanítása a Leonardo AI-ban

Egy modell betanítása a Leonardo AI-ban kulcsfontosságú lépés a kívánt eredmények létrehozásában. Több tényezőt is figyelembe kell venni a sikeres tanítás érdekében.

Képek száma

A tanításhoz használt képek száma befolyásolja az eredmények minőségét. Jó tartomány a 8-15 kép, de nyugodtan kísérletezhetünk különböző képmennyiséggel. Ugyanakkor nem ajánlott 5 kép alá menni, és 30 képnél több használata nem feltétlenül javítja a minőséget. A képek száma attól is függ, hogy mit tanítasz be, egy tárgy tanítása kevesebb képet igényel, mint egy stílusé.

Adatkészlet jellemzői

Az adatkészleted jellemzői – különösen a változatosság és az egységesség közötti egyensúly -, szerepet játszanak a képzési folyamatban.

Egységesség

Fontos, hogy a képeid között közös téma vagy mintázat legyen, amiből a modell tanulhat. Azok az elemek, amelyek következetesek a képek között, azokat a modell megtanulja és megjeleníti az eredményekben.

Változatosság

Másrészt, ha a képek között kellő mennyiségű változatosság van, ez megakadályozza a modellt abban, hogy „túlilleszkedjen” és ragadjon le bizonyos dolgoknál, amelyeket lehet, hogy nem szeretnénk az eredményekben látni. A képek közötti változatosságokat a modell lazábban tanulja meg, és lehetővé teszi, hogy a betanult tárgyat új stílusokban és kontextusokban helyezze el.

Nincs tökéletes válasz a változatosság és az egységesség közötti egyensúlyra, ez egy olyan valami, amivel érdemes kísérletezni. Például, ha egy modellt cuki állat karaktereken képezünk ki, a karakter pozíciója, stílusa és a kép kompozíciója lenne az egységes elemek, míg az állatkarakterek és az általuk viselt ruhák lennének a változatos elemek.

Egy másik egyedi funkció az AI Vászon

A Leonardo.ai egy AI vásznat kínál, egy erős, egyszerű és könnyen navigálható szerkesztőt, amely lehetővé teszi az AI művészeti képek új és innovatív módon való létrehozását és szerkesztését. Ha korábban megfélemlítettek más Stable Diffusion modellek, ez lehet a megoldás a számodra.

Feltölthetsz egy képet a számítógépéről, egy korábbi generálásból vagy más által létrehozott „közösségi” képből. Ha kiválasztottál egy képet, írd be a kívánt parancsot és már szerkesztheted  is a vásznon a képet. Az AI vászon egy olyan blokkot kínál, amely új képrészletet generál a parancs alapján, és olyan módon bővítheted és változtathatod a képet, amely korábban nem volt lehetséges.

AI canvas

Generálj a képen belül és kívül

Unod már, hogy a vászon méretéhez vagy korlátozva? Mondj búcsút ezeknek a korlátoknak és üdvözöld a végtelen kreatív lehetőségeket a Leonardo.ai képkiterjesztés funkciójával. Ez a funkció lehetővé teszi, hogy képet kiterjeszd az eredeti vásznon túlra, létrehozva egy nagyobb műalkotást, amely igazán tükrözi a víziódat.

A Leonardo.ai-al lehetőséged van képeidet bármely irányba kibővíteni. Egyszerűen válaszd ki azt a területet, amelyben új képrészt szeretnél generálni, és nyomd meg a generálás gombot. Innen különböző verziók közül választhatsz (4 féle) és kiválaszthatod azt, amelyik a legjobban tetszik. Akár szélesebb, magasabb, vagy akár négyszögletes képet szeretnél, a választás a tiéd!

És a móka itt még nem ér véget! Feltölthetsz egy korábbi képet vagy létrehozhatsz egy újat és teljes portrét generálhatsz a kép kibővítésével és szerkesztésével. A rajz maszk funkcióval még a kép konkrét részeit is szerkesztheted – például megváltoztathatod valakinek az ajkainak színét – hogy igazán olyan legyen, amilyet szeretnél.

Képek összeolvasztása

A Leonardo.ai lehetővé teszi két kép összeolvasztását is. A radírral eltávolíthatod a képek azon részeit, amelyeket nem kívánsz megjeleníteni, és létrehozhatsz egy új képet, amely összeolvasztja a kettőt. Ez valóban lenyűgöző és egyedi képet eredményez, amelyekhez aztán továbbiakat is hozzáadhatsz.

Parancs generálási eszköz

A Leonardo.ai egyik egyedi funkciója a parancs generálási funkció. Az eszköz lehetővé teszi a felhasználók számára parancsötletek generálását egy adott szó alapján. Például, ha beírod, hogy „krumpli”, az eszköz négy a krumplihoz kapcsolódó parancsötletet generál. Ez a funkció nagy segítség lehet azoknak a felhasználóknak, akiknek problémájuk van művészeti ötleteik kigondolásával. Egyszerű, de kéznél lévő funkció azokra az időkre, amikor inspiráció hiányzik, vagy csak néhány ötletre van szükséged, hogy elindulj. Kéznél van a javasolt parancs mellett egy generálás gomb is, amely azonnal négy lenyűgöző képet hoz létre.

Leonardo prompt

Összehasonlítás a MidJourney-vel a teljesítmény tekintetében

Összehasonlítva a MidJourney-vel mindkét eszköz sikeres az esztétikailag kellemes képek létrehozásában, amelyek pontosan ábrázolják az egyszerű parancsokat. Azonban megállapítható, hogy a MidJourney-nek erősebb az ízlése és vizuálisan vonzóbb a kimenete.

Bonyolultabb parancsokkal szemben a Leonardo.ai nehézségekbe ütközött egy következetes stílus fenntartásában, ami gyakran nem összefüggő képekhez vezetett. Továbbá egy furcsa hibát is észleltek, amelyben egy korábbi munkamenetben létrehozott képet későbbi parancsban duplikált, annak ellenére, hogy másik magot használtak.

Fontos megjegyezni, hogy a MidJourney és a Stable Diffusion alapon működő Leonardo.ai két külön rendszer, amelyek különböző promptolási stílusokkal rendelkeznek, ezért a közvetlen összehasonlítás nehéz. Ezért tartózkodni fogok az ilyen típusú összehasonlítástól.

Ingyenes?

Minden ingyenes, de korlátozott a használat. A Leonardo ingyenes változatának egyik fő korlátozása a naponta kapott tokenek korlátozott száma. Az ingyenes módban most körülbelül 150 token áll rendelkezésre, és minden kép körülbelül egy tokent igényel a generáláshoz. Bár ez elsőre soknak tűnhet, fontos emlékezni arra, hogy vannak más funkciók a platformon, amelyek több tokent igényelnek.

Összegzés

Bár néhányan a „Mid-Journey gyilkosnak” nevezhetik, teszt alá vettük és összehasonlítottuk a kedvelt Mid-Journey-vel. Ez az eszköz valóban különleges. Bár a Leonardo.ai nehezen birkózik meg a bonyolultabb parancsokkal, és lehet egy-két hiba is, de fontos emlékezni arra, hogy ez a két eszköz különböző rendszereken működik, és egyedi promptolási stílusokkal rendelkezik.

AI művészet rajongók! Ne féljetek a változástól és próbáljatok ki valami újat. A Leonardo.ai-vel a csodálatos művészet létrehozásának lehetőségei végtelenek. Készüljetek fel az inspirációra, és engedjétek szabadjára a kreativitást!

A szerzőről

Krizsán Csaba marketing kivitelező

Krizsán Csaba

Promptmérnök, Mesterséges Intelligencia szakértő, az AI.Szaki alapítója

„Küldetésem, hogy a magyar vállalkozók az online térben is sikeressé váljanak, biztos technikai hátteret tudva maguk mögött, hogy csak az üzlettel kelljen foglalkozniuk.”

Tetszett ez a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás Facebook-on
Megosztás Twitter-en
Megosztás Linkdin-en
Megosztás Pinterest-en

Hozzászólások

Ezeket olvastad már?

ai song cover
Hanggenerálás

AI music generator – Dolgozd át a dalokat

A zene az egyik legrégebbi és legnépszerűbb művészeti forma, amely határtalan kreativitást és sokszínűséget kínál. Az elmúlt évtizedekben a technológia fejlődésének köszönhetően a zenei alkotás és megosztás lehetőségei szinte korlátlanokká váltak. Az egyik legújabb technológiai

Tovább olvasom »