Krizsán Csaba     marketing kivitelező     komplex vevőszerző rendszerek

GPT-3.5 vagy GPT-4: Megéri a ChatGPT Plus előfizetési díja?

A ChatGPT-3.5 rendben van és jól működik, de a ChatGPT-4, havi 20 dollárért a ChatGPT Pluson keresztül sokkal intelligensebb és pontosabb.

A GPT, vagyis a Generative Pretrained Transformer, egy mesterséges intelligencia, amelyet a nyelvmodellezésben alkalmaznak. Ez a technológia lehetővé teszi számunkra, hogy természetes nyelven kommunikáljunk a gépekkel, és nagy mértékben hozzájárul az automatizáláshoz és az ember-gép interakció fejlődéséhez.

A ChatGPT-3.5 verzió már önmagában is hatékony és jól működő eszköz. Képes egyszerű és összetett kérdésekre válaszolni, valamint támogatja a felhasználókat a szövegírástól a kutatáson keresztül a tanulásig. Mindazonáltal a GPT-4 verzió, amely a ChatGPT Plus előfizetési díjáért cserébe elérhető, még inkább intelligens és pontos.

Havi 20 dollárért a felhasználók hozzáférhetnek a GPT-4 lenyűgöző képességeihez. Ez a verzió nemcsak azt ismeri fel, milyen típusú választ várunk egy adott kérdésre, hanem képes összefüggéseket is felfedezni és előzetes ismereteket felhasználni a válaszok előállításához. Az eredmény egy sokkal pontosabb és természetesebb kommunikáció a felhasználó és a mesterséges intelligencia között.

Azóta használom, amióta kiadták az OpenAI legújabb nagy nyelvmodelljét (LLM), a GPT-4-et. Ha pontos írott válaszokat keresel a kérdésedre, azt tapasztaltam, hogy ez a fizetett szolgáltatás sokkal jobb, mint az első, széles körben elérhető előző verzió, a GPT-3.5.

De mi is a ChatGPT és miért fontos? Íme, amit tudni kell!

Ne értsetek félre – a ChatGPT-4 még mindig elkövethet bakikat, amelyeket gyakran „hallucinációknak” neveznek. De ha okos válaszokat keresel kihívást jelentő kérdésekre, a ChatGPT-4 itt van, hogy segítsen. Ezt szem előtt tartva, íme a technikai különbségek a GPT-3.5 ingyenes verziója és a ChatGPT Plusban fizetett GPT-4 verzió között.

A GPT-4 sokkal fejlettebb és pontosabb a szövegértelmezésben és generálásában. Ezenkívül képes kezelni a bonyolultabb kérdéseket és nagyobb mértékben képes az előzetes ismereteket felhasználni a válaszok előállításához. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy hibátlan. A rendszer néha „hallucinációkat” produkál, ami azt jelenti, hogy irreleváns vagy nem létező információkat generál.

Mivel sokkal nagyobb adatmennyiségen tanították, így magyar nyelven is látványosan jobban működik, mint az ingyenes verzió, nem hibátlan, de sokkal kevesebbszer hibázik a szövegírás során. Meg kell jegyezni, hogy ez nem egy kereső, így tényszerű adatokat néha továbbra is „halucinálja”, ha nincs ismerete, de a legtöbb esetben megmondja, hogy nem tudja a választ.

10-szer okosabb

Az OpenAI a GPT-4-et „10-szer fejlettebbnek” írja le, mint elődjét, a GPT-3.5-öt. Ez a fejlesztés lehetővé teszi a modell számára, hogy jobban megértse a kontextust és megkülönböztesse a finomságokat, ami pontosabb és koherensebb válaszokat eredményez.” Az OpenAI kifejezetten több különbségre utal:

Paraméterek száma: Az OpenAI nem árulja el a GPT-4-ben használt paraméterek pontos számát. Azonban Andrew Feldman, az AI cég, a Cerebras vezérigazgatója szerint a GPT-4-et mintegy 100 billió paraméterrel képezték ki. Ez nagyságrenddel több, mint a GPT-3 175 milliárd paramétere.

GPT modellek paraméterei
GPT modellek paraméterei

Multimodális modell: A GPT-4 egy multimodális modell, ami azt jelenti, hogy képes feldolgozni a szöveges és képadatokat is. Például elfogadhat egy képet egy kérdés részeként, és megfelelő szöveges választ adhat. Itt van egy példa: a GPT-4 „megnézheti” a hűtőszekrény tartalmának képét, és recepteket adhat az ott látott hozzávalók felhasználásával. A ChatGPT Plus azonban csak szöveggel válaszol. Tehát, ha képeket kér, mint a Mona Lisa, tájékoztatást kap a hasonló művekről, de nem lát semmilyen képet.

Memória: A GPT-4-nek sokkal hosszabb a memóriája, mint az előző verzióknak. Míg a GPT-3.5 rövidtávú memóriája körülbelül 8000 szó, addig a GPT-4 rövidtávú memóriája körülbelül 64.000 szóra terjed ki. Ráadásul a GPT-4 képes szövegeket behúzni weboldalakról, ha megoszt egy URL-t a kérdésben.

Többnyelvű képességek: A GPT-4 javított többnyelvű képességekkel rendelkezik. Dolgozik 25 nyelven az angolon kívül. Ezek közé tartozik a francia, német és spanyol.

Irányíthatóság: A GPT-4-nek nagyobb az „irányíthatósága”, ami azt jelenti, hogy több kontrollt biztosít a válaszok felett egy általad választott „személyiség” segítségével. Például utasíthatja, hogy úgy adjon válaszokat, mintha kalóz lenne. Nem tudom, miért akarná ezt, de megteheti. Vagy ahogy a ChatGPT-4 fogalmazta, „Nem vagyok benne biztos, hogy miért lenne rá szükséged, de persze, tudsz, haver!”

Korlátozott keresési kapacitás: Bár a ChatGPT-4 LLM-je még mindig korlátozott a 2021. szeptemberi képzési adatokra, utasíthatja, hogy keresgéljen az interneten a Binggel. Ez a képesség segít időszerűbb válaszokat kapni. De ez a béta funkció messze nem tökéletes.

Bővítmények: A bővítményekkel, ami egy másik béta funkció, az OpenAI – és harmadik féltől származó fejlesztők – külső alkalmazásprogramozási interfészekkel dolgozhatnak, hogy „okosabbá” tegyék a ChatGPT-4-et. Például az Expedia és a Kayak utazási bővítményekkel megkérdezheti a legjobb járatokat Vancouverbe. Vagy az Ask Your PDF ChatGPT bővítménnyel az OpenAI a válaszokat a megadott PDF dokumentumból keresi meg.

Megéri előfizteni?

Ezeknek a fejlesztéseknek az az eredménye, hogy a GPT-4 „okosabb” mint elődje. Például a GPT-4 jobb eredményeket ért el vizsgákon, beleértve az LSAT, SAT, Uniform Bar Exam és GRE vizsgákat. Az OpenAI azt állítja, hogy a GPT-4 válaszai „40% -kal nagyobb valószínűséggel hoznak elő tényalapú válaszokat, mint a GPT-3.5.”

Ez azonban nem azt jelenti, hogy a GPT-4 valóban okos. Például az AP angol nyelv és összetétel teszten a GPT-4 még mindig csak 2 pontot szerez. Ez a pontszám nem segít bejutni az áhított egyetemre, és biztosan nem szerezhet vele írói állást. Emellett, bár a ChatGPT-4 jól „beszél”, ő és más AI motorok csupán nagyon fejlett, automatikusan kiegészítő, üres helyeket kitöltő gépek. Válaszaik statisztikailag a legvalószínűbb szavakból jönnek, amelyek a nagy nyelvi modelleikből kerülnek ki.

Ettől még az OpenAI azt állítja, hogy a GPT-4 82%-kal kevésbé valószínű, hogy technikailag nem megengedett kérdésekre válaszol, és 60%-kal kevésbé valószínű, hogy kitalál tényeket.

Tehát jobb a GPT-4? Megéri a ChatGPT Plusra költeni? Azt gondolom, hogy mindkét kérdésre igen a válasz. De érdemes szem előtt tartani, hogy ez egy hasznos segédeszköz a munkához, nem pedig egy munkaerő-helyettesítő.

A szerzőről

Krizsán Csaba marketing kivitelező

Krizsán Csaba

Promptmérnök, Mesterséges Intelligencia szakértő, az AI.Szaki alapítója

„Küldetésem, hogy a magyar vállalkozók az online térben is sikeressé váljanak, biztos technikai hátteret tudva maguk mögött, hogy csak az üzlettel kelljen foglalkozniuk.”

Tetszett ez a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás Facebook-on
Megosztás Twitter-en
Megosztás Linkdin-en
Megosztás Pinterest-en

Hozzászólások

Ezeket olvastad már?

Leonardo.AI leírás
Képgenerálás

Leonardo AI: Forradalmasítja az MI a művészetet?

Nemrég kipróbáltam a Leonardo.ai-t, és azt kell mondanom, túlszárnyalta az elvárásaimat. Ez a platform valóban egy AI művész álma. Az egyik leginkább lenyűgöző dolog számomra az volt, mennyire egyszerűen használható. A platform két fő lehetőséget

Tovább olvasom »