Krizsán Csaba     marketing kivitelező     komplex vevőszerző rendszerek

Hatékony kérdések a ChatGPT-nek: 7 bevált tipp

Hogyan kérdezzük a ChatGPT-t, hogy a legjobb választ kapjuk? Az AI-al való kommunikáció során a legjobb választ úgy kaphatod meg, ha követed az alábbi útmutatót.

A ChatGPT, az OpenAI által kifejlesztett nagy nyelvmodell, számos területen felhasználható, legyen az információkeresés, kreatív írás vagy akár programozási segítségnyújtás. Ennek a cikknek a célja, hogy megmutassa, hogyan tehetünk fel hatékony kérdéseket a ChatGPT-nek, hogy a lehető legjobb válaszokat kapjuk.

1. Világos és pontos kérdések

Mindenekelőtt fontos, hogy világosan és pontosan fogalmazzuk meg kérdéseinket. Így a modell könnyen értelmezheti a kérést, és releváns információval láthat el bennünket.

2. Részletek megadása

A kérdések során mindig adjunk meg minden fontos részletet és körülményt, amely befolyásolhatja a választ. Minél több információt adunk a modellnek, annál pontosabb és testreszabottabb választ kapunk.

3. Konkrét kérdések

Kerüljük a túlságosan általános kérdéseket, és próbáljuk meg a lehető legkonkrétabbá tenni a kérdésünket. A konkrét kérdések nagyobb eséllyel vezetnek pontos és hasznos információkhoz.

4. Szóköz- és időkorlát

A ChatGPT válaszainak hossza korlátozott, ezért célszerű rövid és lényegre törő kérdéseket feltenni. Így biztosíthatjuk, hogy a válasz minden szükséges információt tartalmaz.

5. Forrásellenőrzés

Amikor olyan kérdéseket teszünk fel, amelyeknek több lehetséges válasza lehet, vagy az információk elavulhatnak, kérdezzük meg a modellt a forrásról vagy az információ aktualitásáról.

6. Több kérdésre bontás

Ha komplex kérdésünk van, próbáljuk meg részletekre bontani és lépésről lépésre haladni. A több, egyszerűbb kérdésre bontott folyamat könnyebbé teszi a modell számára a pontos válaszadást.

7. Újrafogalmazás

Ha nem vagyunk elégedettek a kapott válasszal, próbáljuk meg újrafogalmazni vagy más szemszögből feltenni a kérdést. Ez lehetőséget ad a modellnek, hogy más megközelítésből is tájékoztatást nyújtson.

A szerzőről

Krizsán Csaba marketing kivitelező

Krizsán Csaba

Promptmérnök, Mesterséges Intelligencia szakértő, az AI.Szaki alapítója

„Küldetésem, hogy a magyar vállalkozók az online térben is sikeressé váljanak, biztos technikai hátteret tudva maguk mögött, hogy csak az üzlettel kelljen foglalkozniuk.”

Tetszett ez a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás Facebook-on
Megosztás Twitter-en
Megosztás Linkdin-en
Megosztás Pinterest-en

Hozzászólások

Ezeket olvastad már?

PhotoShop
Képgenerálás

Photoshop Generative Fill

Az Adobe kiadott egy új béta frissítést, amely egy elképesztően erős eszközt ad a Photoshophoz, a Generative Fill nevűt. Tényleg megdöbbentem a Firefly AI minőségétől, de a sebességétől és használhatóságától is. Csak gyorsan, durván kijelölsz

Tovább olvasom »