Krizsán Csaba     marketing kivitelező     komplex vevőszerző rendszerek

A ChatGPT használata: Útmutató a hatékony kommunikációhoz

Bevezető

A mesterséges intelligencia (AI) és a gépi tanulás hihetetlen ütemben fejlődik, és ezen technológiák alkalmazásai egyre inkább behatolnak mindennapi életünkbe. Az OpenAI által fejlesztett ChatGPT, a Generative Pretrained Transformer családjának egyik tagja, kiemelkedő példa erre a folyamatra. Mint egy lenyűgöző, nyelvgeneráló modell, a ChatGPT képes emberi nyelvű szövegeket létrehozni, és lehetőséget biztosít arra, hogy természetes párbeszédeket folytassunk a géppel.

Napjainkban az AI-ban rejlő lehetőségek számtalan területen érvényesülnek, és a kommunikáció sem kivétel. Egyre inkább szükség van olyan eszközökre, amelyek képesek hatékonyan segíteni a kommunikációt, legyen szó üzleti, oktatási, vagy személyes használatról. A ChatGPT ilyen eszköz, ami képes elősegíteni és megkönnyíteni a kommunikációt.

Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk, hogyan használható a ChatGPT a hatékony kommunikáció elősegítésére. Megismerjük a technológia működését, megvitatjuk a használatának legjobb gyakorlatait, és áttekintjük annak valódi hatását a kommunikációs folyamatokra. Az útmutató végére remélhetőleg jobban megértjük a ChatGPT előnyeit, és hogyan alkalmazható a gyakorlatban.

Mi az a ChatGPT?

A ChatGPT egy szövegalapú mesterséges intelligencia modell, melyet az OpenAI fejlesztett ki. A rendszer a Generative Pretrained Transformer, rövidítve GPT technológián alapul, mely előre betanított, mély tanulási algoritmusokon nyugszik. Az alapvető célja a természetes nyelvű párbeszéd generálása, ami elősegíti a gép és ember közötti kommunikációt.

A GPT-modellek, köztük a ChatGPT is, transzformáló architektúrát használnak. Ez a struktúra, kombinálva egy nagy mennyiségű adaton végzett előzetes tanulással, lehetővé teszi a modellek számára, hogy „megértsék” a nyelvet és válaszokat generáljanak. A modell a bejövő szöveg alapján prediktálja a legvalószínűbb következő szót, és ezáltal képes létrehozni a szöveges válaszokat.

Az OpenAI szerepe a ChatGPT fejlesztésében kulcsfontosságú. Mint a világ egyik vezető mesterséges intelligencia kutatócsoportja, az OpenAI célja, hogy elősegítse és demokratizálja az AI technológiákat. A ChatGPT megalkotásával, az OpenAI úttörő munkát végzett a természetes nyelvű kommunikáció területén. A modell fejlesztése során az OpenAI sok milliárd weboldal szövegén tanította a rendszert, megteremtve ezzel a modell számára a „tudást” és képességet, hogy koherens és releváns válaszokat adjon a felhasználói lekérdezésekre.

Végül a ChatGPT nem csupán egy egyszerű beszélgetőbot. Olyan eszköz, ami képes megérteni és generálni a nyelvet, elősegítve ezzel a gépek és emberek közötti interakciót, és számos alkalmazásban lehetőségeket nyitva – a személyes kommunikációtól az üzleti kommunikációig és a digitális asszisztenciáig.

Hogyan működik?

A ChatGPT működésének középpontjában a nyelvmodellezés, a szövegértés és a szöveg generálás áll. Ahhoz, hogy ezeket a folyamatokat jobban megértsük, érdemes elmerülni a gépi tanulás és az AI-tanulás alapjaiban, melyek a ChatGPT működésének szívében találhatóak.

A nyelvmodellezés azt jelenti, hogy a rendszer képes becsléseket adni arra nézve, hogy milyen szavak vagy mondatok következnek egy adott szövegrész után. A ChatGPT különösen hatékonyan modellezi a nyelvet, mivel a hatalmas mennyiségű adaton végzett előzetes képzés lehetővé tette számára, hogy számos kontextusban és stílusban „megtanulja” a nyelvet. Ezáltal képes előállítani koherens, értelmes és természetes nyelvű válaszokat.

A szövegértés szintén központi szerepet játszik a ChatGPT működésében. A gépi tanulás technikái, mint például a mély tanulás és a neurális hálózatok, lehetővé teszik a rendszer számára értelmezni a bejövő szöveget. A ChatGPT képes felismerni a szöveg szerkezetét, tartalmát és kontextusát a legmegfelelőbb válasz adása érdekében.

A szöveg generálása a nyelvmodellezés és a szövegértés kombinációján alapul. A ChatGPT itt alkalmazza az AI-tanulást: használja a megszerzett „tudást” és az input szöveg kontextusát, hogy generálja a legvalószínűbb következő szót vagy mondatot. Ez a folyamat újra és újra megismétlődik, amíg a ChatGPT létre nem hoz egy teljes választ.

A ChatGPT képes az emberi nyelvet modellezni, értelmezni és generálni, mind az AI és a gépi tanulás segítségével. Ez teszi őt olyan erőteljes és hatékony eszközzé a gép-ember kommunikációban.

A ChatGPT használata

Jelenleg a ChatGPT-t mindenkinek szabadon elérhető, beleértve Magyarországot is, és a 3.5 verziója ingyenes. A GPT4 modell azonban már fizetős, cserébe jobb eredményeket produkál, köszönhetően a továbbfejlesztett képességeinek.

ChatGPT használata

Hogyan kezdj hozzá?

A jó hír, hogy a ChatGPT-t mindenki könnyedén használhatja néhány egyszerű kattintással, nincs szükség összetett ismeretekre.

 1. lépés: Menj a ChatGPT hivatalos weboldalára, majd kattints a „Try ChatGPT” gombra.
 2. lépés: Ezt követően átirányítanak egy új oldalra, ahol bejelentkezhetsz vagy regisztrálhatsz.
 3. lépés: Miután beregisztráltál, egy rövid bevezető után elérkezel a ChatGPT fő oldalára. Az oldal felső részén találsz néhány példát, de a chatbot-tal való beszélgetést az oldal alsó részén kezdheted.

A ChatGPT jelenleg is fejlesztés alatt áll, így a fejlesztők számára fontos a visszajelzés, amelyet a „like” és „dislike” gombokkal adhatsz meg. Fontos azonban megjegyezni: a ChatGPT működtetése komoly erőforrásokat igényel, és milliók használják világszerte. Ezért gyakran előfordul, hogy az oldal nem elérhető, vagy lefagy. A GPT4 fizetős verzióban ez ritkán fordul elő.

ChatGPT használata login ablak

Tippek a használathoz

A ChatGPT optimális használata érdekében fontos, hogy megtanuld, hogyan kell használni. Ha nem jól teszed fel a kérdést, nem kapod meg a megfelelő választ.

Szaknyelven a „prompt”-nak hívjuk azokat a parancsokat és kérdéseket, amelyekkel a ChatGPT-vel kommunikálunk. A promp-optimalizálás segítségével hatékonyabban tudjuk használni a ChatGPT-t, vagy bármilyen más AI rendszert.

Íme néhány tipp, hogy a legtöbbet hozd ki a ChatGPT-ből:

 • add meg világosan, mit szeretnél megtudni,
 • a chatben a rendszer emlékezik az előző válaszokra, így gyakran elegendő csak utalni az előzményekre,
 • kérheted a keresett információt pontokba vagy táblázatba rendezve,
 • megadhatod, mennyi információt szeretnél kapni,
 • bizonyos stílusban fogalmazza meg a válaszát (például szaknyelven, vagy akár egy ismert személy stílusában),
 • ha túl röviden válaszol, csak írd be: „folytasd”, vagy nyomd meg a „Continue generating” gombot, és további információkat közöl.

Mire használhatod?

Számos lehetőség van, amire használhatod a programot. Íme néhány példa:

 • szövegírás, blog írás,
 • hirdetési szövegírás,
 • Facebook posztok írása,
 • bármely nyelven írt szöveg fordítása
 • szövegek összefoglalása, a lényeg kiemelése
 • programok írása vagy ellenőrzése
 • ötletek gyűjtése bármely témához
 • versírás, forgatókönyvírás…

A lehetőségek végtelenek, rajtad múlik, mit fedezel fel a ChatGPT képességeiből. De ne feledd, ez a rendszer nem rendelkezik tudással, csak az előre betanított adathalmazzal dolgozik, és 10-20%-ban hibázik is, ezért ha komolyabb munkára használod, akkor a tényellenőrzést minden esetben el kell végezned.

A GPT modell fejlődése

A GPT, vagyis a Generative Pre-trained Transformer, az OpenAI által kifejlesztett mesterséges intelligencia modell, amely nyelv generálására képes. Ennek a modellnek számos iterációja is készült az évek során, melyek mindegyike jelentős mérföldkövet jelentett az AI fejlődésében.

A GPT-1 kezdetben bevezette a transzformációs modellt a természetes nyelv feldolgozás területén. Ez a modell képes volt megérteni a szöveg kontextusát, és olyan válaszokat generálni, amik relevánsak voltak a felhasználó kérdéseire. Ez volt az első lépés a természetes nyelvű kommunikációban a gépek és az emberek között.

A GPT-2 továbbfejlesztett verziója volt az elődjének, mely nagyobb méretű adathalmazokon lett betanítva, és képes volt mélyebb szövegértésre és generálásra. Ennek ellenére, a GPT-2 bevezetésekor az OpenAI nem tette elérhetővé a teljes modellt, mert attól tartottak, hogy rosszindulatú felhasználásra kerülhet.

Ezután érkezett a GPT-3, ami forradalmasította az AI nyelvmodellezés területét. A GPT-3 óriási méretével (175 milliárd paraméter) és hatalmas tanítóadat-bázissal, amely az internet széles részét fedte le, képes volt a szövegértésben és a szöveg generálásban a korábbi modellekhez képest sokkal fejlettebb képességeket bemutatni. Azonban, bár a GPT-3 fejlettebb volt az elődeinél, még mindig voltak korlátai, például a hosszú távú kontextusértés és a szemantikai hiba generálás terén. Az ingyenesen elérhető verzióban a 3.5 fut.

A jelenlegi legfejlettebb generáció, a GPT-4, számos innovációt hozott az MI területén. Megőrizve az előző generációk által használt transzformációs modellt, a GPT-4 még nagyobb adathalmazokat használ, valamint további finomításokat és optimalizációkat végez a modellezési technikákban. A modell most már képes a hosszabb szövegek jobb megértésére és a tartós kontextusértésre, valamint a hibák generálásának csökkentésére, ezáltal még természetesebb és hatékonyabb kommunikációt eredményez.

A GPT-4 képességeinek fejlesztésével széleskörű alkalmazások nyíltak meg az üzleti kommunikációban, az oktatásban, a kutatásban és számos más területen. A GPT-4 továbbra is a nyelvi AI modellek előtt jár, a jövőben pedig további fejlesztések várhatóak ezen a területen.

Az OpenAI folyamatosan dolgozik a GPT sorozat fejlesztésén, hogy még pontosabb és hatékonyabb eszközöket kínáljon a kommunikáció terén. A jövőben várhatóan újabb generációk jönnek, amelyek még jobban képesek lesznek megérteni és generálni a nyelvet. A chat funkcióknál pedig különösen fontos, hogy a gépi tanulás modellek képesek legyenek értelmezni és visszajelezni a felhasználói bemeneteket, mintha csak egy valós emberrel beszélgetnénk.

A saját tapasztalataink szerint a GPT-4 már ma is képes erre, és a technológia folyamatosan javul. Az AI modellek azáltal tanulnak és fejlődnek, hogy egyre több adattal táplálják őket. Azt jelenti ez, hogy minél több interakció történik a GPT-4 és a felhasználók között, annál jobbá válik a modell a nyelvi feladatok végrehajtásában.

A GPT-4 tehát folyamatosan tanul és fejlődik, a szó legvalóságosabb értelmében. Ennek köszönhetően a jövőben várhatóan még sokkal erősebb és hatékonyabb lesz, tovább finomítva a szövegértést és generálást, valamint képes lesz még pontosabban reagálni a felhasználói igényekre és kommunikációra. Az OpenAI pedig továbbra is elkötelezett abban, hogy ez a fejlődési ív folytatódjon, és hogy az MI egyre inkább segítséget nyújtson mindennapi életünkben és munkánkban.

A ChatGPT hatásai

A ChatGPT rendkívüli hatással van a mindennapi és üzleti kommunikációra. A mindennapi életben az emberek gyakran használják a ChatGPT-t információk kereséséhez, tanuláshoz vagy egyszerűen csak szórakozásra. Az üzleti környezetben pedig a ChatGPT már számos területen, beleértve az ügyfélszolgálatot, a belső kommunikációt és a marketinget is, hatalmas változásokat hozott.

Az ügyfélszolgálatban a ChatGPT képes lehet automatizálni a gyakran ismétlődő kérdésekre adott válaszokat, miközben képes az egyedi kérdésekre is válaszolni, ami nagyban csökkenti a várakozási időket és növeli az ügyfél-elégedettséget. A belső kommunikációban pedig segíthet a munkatársak közötti hatékonyabb és gyorsabb kommunikációban, miközben növeli a produktivitást és csökkenti a kommunikációs hibákat. A marketingben pedig a ChatGPT képes automatizált, mégis személyre szabott marketing kommunikációt létrehozni, ami növeli a márka ismertségét és elkötelezettségét.

Ugyanakkor a ChatGPT és általában a mesterséges intelligencia használata számos etikai kérdést is felvet. Például: Hogyan biztosítható a felhasználók adatbiztonsága és személyes információinak védelme? Milyen felelősséggel tartoznak az AI alkalmazásaiért azok fejlesztői és használói? Az ilyen kérdések fontossága miatt szükséges az etikai normáik és szabályok folyamatos fejlesztése és alkalmazása.

Összegzés és következtetések

Összefoglalva, a ChatGPT innovatív eszköz, amely hatékony és személyre szabott kommunikációhoz vezethet. A cikkben bemutatott útmutatók és gyakorlatok segíthetnek a felhasználóknak kihasználni ezt a technológiát. A mesterséges intelligencia fejlődésével a jövőben még több lehetőség nyílhat meg a kommunikáció területén. Figyeljünk a ChatGPT és hasonló eszközök fejlődésére, és alkalmazzuk azokat a mindennapi és üzleti kommunikációban.

A szerzőről

Krizsán Csaba marketing kivitelező

Krizsán Csaba

Promptmérnök, Mesterséges Intelligencia szakértő, az AI.Szaki alapítója

„Küldetésem, hogy a magyar vállalkozók az online térben is sikeressé váljanak, biztos technikai hátteret tudva maguk mögött, hogy csak az üzlettel kelljen foglalkozniuk.”

Tetszett ez a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás Facebook-on
Megosztás Twitter-en
Megosztás Linkdin-en
Megosztás Pinterest-en

Hozzászólások

Ezeket olvastad már?

Leonardo.AI leírás
Képgenerálás

Leonardo AI: Forradalmasítja az MI a művészetet?

Nemrég kipróbáltam a Leonardo.ai-t, és azt kell mondanom, túlszárnyalta az elvárásaimat. Ez a platform valóban egy AI művész álma. Az egyik leginkább lenyűgöző dolog számomra az volt, mennyire egyszerűen használható. A platform két fő lehetőséget

Tovább olvasom »
PhotoShop
Képgenerálás

Photoshop Generative Fill

Az Adobe kiadott egy új béta frissítést, amely egy elképesztően erős eszközt ad a Photoshophoz, a Generative Fill nevűt. Tényleg megdöbbentem a Firefly AI minőségétől, de a sebességétől és használhatóságától is. Csak gyorsan, durván kijelölsz

Tovább olvasom »