Krizsán Csaba     marketing kivitelező     komplex vevőszerző rendszerek

AI tartalom felismerő: Megkülönböztetni az emberi és gépi munkát

A mesterséges intelligencia (AI) korában egyre több olyan tartalom jelenik meg a digitális térben, amely nem emberek, hanem gépek által lett létrehozva. Ezek az AI generált tartalmak új kihívások elé állítják a felhasználókat és a szakértőket egyaránt, amikor az emberi és gépi munka megkülönböztetéséről van szó.

A cikk célja, hogy bemutassa az AI felismerő népszerű szoftvereket és technológiákat, amelyek segítségével képesek vagyunk detektálni és azonosítani az AI által generált tartalmakat. Ezek az alkalmazások, szoftverek és módszerek az online világ valóságának és hitelességének megőrzésében játszanak kulcsfontosságú szerepet, hiszen segítenek abban, hogy könnyedén el tudjuk különíteni a gépi és az emberi munkát.

Az AI által generált tartalom típusai

A gépek által generált tartalmak egyre szélesebb körben jelennek meg. A következőkben bemutatjuk az AI generált tartalom különböző típusait, amelyek egyre jelentősebb szerepet játszanak a digitális térben.

Szöveg: Az AI által generált szövegek a természetes nyelvfeldolgozás (NLP) és mélytanulási algoritmusoknak köszönhetően egyre kifinomultabbak és emberibbnek hatnak. Ilyen szövegek jelennek meg például a chatbotok, automatikus válaszok és ajánlások formájában. Ezek az AI generált szövegek gyakran annyira valósághűek, hogy nehéz megkülönböztetni őket az ember által írott szövegektől.

Kép: Az AI generált képek, mint például a generatív adversariális hálózatok (GAN) által létrehozott műalkotások és képek, egyre valósághűbbek és részletgazdagabbak. A gépi tanulás képes egyedi és új képeket generálni, amelyek szinte megtévesztően hasonlítanak a valósághoz.

Audio: Az AI által generált audió, például a hangalámondás és beszédszintézis, lehetővé teszi a természetes hangzású szöveg-lehangoztatást és beszédimitációt. Az MI képes megtanulni és utánozni a különböző nyelveket, akcentusokat és előadási stílusokat, ami élethű hangokat eredményez.

Video: Az AI generált videók – úgynevezett deepfake-ek – olyan technológiával készülnek, amely képes videók szereplőinek arcát, testbeszédét és hangját megtévesztően valósághű módon utánozni. Ezek a videók úgy manipulálják a felvételeket, hogy gyakran csak a legkifinomultabb technológiák képesek megkülönböztetni a valódi és a hamis videók között.

Mindezen AI generált tartalmak további kihívásokat jelentenek a felismerésben, hiszen egyre jobban utánozzák az emberi alkotásokat. Ennek értelmében még fontosabbá válik a hatékony AI felismerő technológiák és szoftverek alkalmazása.

Felismerő technológiák

Az AI generált tartalmak felismerésére számos különböző technológia és módszer áll rendelkezésre. Az alapvető technikák, amelyeket a legnépszerűbb felismerő szoftverek és eszközök használnak az alábbiak lehetnek:

 1. Adathalmazok összehasonlítása: Az AI generált tartalmak felismerésének egyik alapmódszere, hogy nagy adathalmazokat hasonlítanak össze, és megvizsgálják a mintázatok és szabályosságok különbségeit. Az emberi és gépi tartalmak közötti eltérések felismerése segít megkülönböztetni a két típusú tartalmat.
 2. Mintaillesztés: A mintaillesztés során a rendszer elemzi az adott tartalmat és összehasonlítja azt ismert AI generált mintákkal. Amennyiben a tartalom jellemzői megegyeznek a gépi mintákkal, akkor nagy valószínűséggel AI generált tartalomról van szó.
 3. Mélytanulás: A mélytanulás során neurális hálózatokat alkalmaznak az AI generált tartalom felismerésére. A neurális hálózatok képesek önállóan tanulni és alkalmazkodni, így hatékonyan képesek megbirkózni a folyamatosan fejlődő AI generált tartalmakkal. A mélytanulási algoritmusok képesek úgy „tanulni”, hogy az adott tartalomhoz hasonló mintákra alkalmazzák a korábban látott mintákat, így képesek azonosítani az AI generált tartalmat.
 4. Statisztikai analízis: A statisztikai analízis során a rendszer elemzi a tartalmat és annak különböző jellemzőit, például a szógyakoriságot, szóösszetételeket vagy képek pixelértékeit. Az emberi és gépi tartalom közötti statisztikai különbségek azonosítása segíthet a generált tartalom felismerésében.
 5. Metaadatok elemzése: A tartalomhoz társított metaadatok, mint például a fájl létrehozásának dátuma, szerzője vagy szerkesztési előzményei, szintén hasznos információkat nyújthatnak a generált tartalom felismerésében. Az AI generált tartalmak gyakran eltérő metaadat-mintákkal rendelkeznek, amelyek alapján azonosíthatóak.

A felismerő technológiák összetettsége és változatossága lehetővé teszi, hogy hatékonyan azonosítsuk és megkülönböztessük az AI generált tartalmakat az emberi munkától. A folyamatos fejlődés és a gépi tanulás gyors üteme miatt fontos, hogy ezek a technológiák és alkalmazások folyamatosan fejlődjenek és adaptálódjanak a változó körülményekhez.

Az MI által generált tartalmak felismerése nemcsak a dezinformáció és megtévesztő tartalmak kiszűrésében játszik kulcsszerepet, hanem abban is, hogy megértsük a digitális világ és az AI technológiák hatását a társadalomra és a kommunikációra. A felismerő technológiák által nyújtott információk segíthetnek a felhasználóknak és szakértőknek abban, hogy jobb döntéseket hozzanak, és egy biztonságosabb, megbízhatóbb online környezetet alakítsanak ki.

Az AI generált tartalmak és az emberi alkotások megkülönböztetése tehát nem csak technikai, hanem etikai és társadalmi kérdéseket is felvet. Ahogy az AI egyre inkább részévé válik a mindennapjainknak, egyre fontosabbá válik, hogy megértsük és kezeljük az AI generált tartalom jelentette kihívásokat és lehetőségeket. A felismerő technológiák és szoftverek ebben az összefüggésben nélkülözhetetlen eszközök, amelyek segítségével – biztonságok feltételek mellett – megőrizhetjük a digitális világ integritását és hitelességét.

AI felismerő

Népszerű szoftverek és weboldalak

Az AI generált tartalmak felismerésére számos szoftver és weboldal létezik, amelyek különböző technológiákat és módszereket használnak az emberi és gépi munka megkülönböztetésére.

 1. Maybe’s AI Art Detector: Ez az alkalmazás egy proof-of-concept bemutatója annak, hogy egy ViT-modell segítségével megjósolható, hogy egy művészi képet mesterséges intelligencia segítségével hoztak-e létre.
 2. DeepTrace: A DeepTrace egy nagyteljesítményű szoftver, amely kifejezetten deepfake videók azonosítására és elemzésére fejlesztették ki. A szoftver mélytanulási algoritmusokat és mintaillesztést alkalmaz a deepfake videók detektálására és megkülönböztetésére a valódi videóktól. A DeepTrace képes automatikusan és gyorsan azonosítani a megtévesztő videókat, és segít a felhasználóknak a dezinformáció és megtévesztő tartalom elleni védekezésben.
 3. GPT-detector alkalmazás: A GPT-detector egy olyan online eszköz, amely az AI által generált szövegek, például a GPT modelljei által létrehozott cikkek és hozzászólások felismerésére szolgál. A rendszer mélytanulási algoritmusokat és statisztikai analízist alkalmaz a szövegek elemzésére, és képes azonosítani a gépi és az emberi munka közötti különbségeket. A GPT-detector egy könnyen használható weboldal, amely lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy ellenőrizzék a szövegeket és megtudják, vajon ember vagy gép által generáltak-e.
 4. FakeApp: A FakeApp egy széles körben elterjedt deepfake-alkotó és felismerő szoftver, amely képes videók és képek manipulálására. A szoftver használatakor a felhasználók képesek detektálni a hamis képeket és videókat, valamint ellenőrizni, hogy az adott tartalom AI generált-e vagy sem. A FakeApp segítségével a felhasználók felkészülhetnek a deepfake technológiával kapcsolatos kockázatokra és kihívásokra.
 5. Sensity: A Sensity egy mesterséges intelligencia-alapú platform, amely képes azonosítani és elemezni a deepfake és AI generált tartalmakat. A Sensity elemzi a tartalmakat a mélytanulási algoritmusok, adathalmazok összehasonlítása és mintaillesztés segítségével, hogy azonosítsa a gépi eredetű tartalmakat. A platform átfogó jelentéseket készít a vizsgált tartalmakról, amelyek segítségével a felhasználók jobban megérthetik az AI generált tartalom jelenlétét és hatását. A Sensity különösen hasznos a médiavállalatok, hírügynökségek és szakértők számára, akik folyamatosan monitorozni szeretnék a digitális térben található dezinformációt és megtévesztő tartalmakat.
 6. Fakespot: A Fakespot egy online eszköz, amely AI generált vélemények és értékelések azonosítására szolgál. Az eszköz statisztikai analízist, mintaillesztést és mélytanulási technikákat használ a hamis vélemények felismerésére és a felhasználók informálására. A Fakespot hasznos lehet azok számára, akik megbízható információkat szeretnének szerezni termékekről, szolgáltatásokról vagy vállalkozásokról, és biztosak akarnak lenni abban, hogy az értékelések valódi emberek véleményét tükrözik, és nem gépi manipuláció eredményeként születtek.

Ezek a szoftverek csak néhány példa az AI generált tartalom felismerésére szolgáló eszközökre. A szakértők folyamatosan dolgoznak azon, hogy új és fejlettebb technológiákat fejlesszenek ki, amelyek képesek lépést tartani az AI generált tartalmak fejlődésével és növekvő sokszínűségével.

Magyar nyelvű AI tartalom detektor: Smodin.io

A SEO és az AI generált tartalmak összefüggései

Az AI és a gépi tanulás terjedése egyre nagyobb hatással van a keresőoptimalizálásra (SEO) és a digitális marketingre. A Google folyamatosan fejleszti az AI és a gépi tanulási algoritmusait, hogy javítsa a keresési eredmények relevanciáját és minőségét. Ennek eredményeként a SEO szakemberek és a tartalomkészítők egyre inkább szembesülnek az AI generált tartalmak előnyeivel és kihívásaival.

Az AI generált szövegek felismerése fontos kérdés a Google és a SEO szempontjából, mivel a megtévesztő vagy irreleváns tartalom negatívan befolyásolhatja a felhasználói élményt és a weboldalak rangsorolását a keresőmotorokban. A Google saját AI eszközei, például a BERT és a MUM algoritmusok, képesek szemantikailag értelmezni a szöveget és észrevenni az AI generált tartalmakat. Ezek az algoritmusok segítenek a Google-nak a tartalmak minőségének javításában és a gépi generált tartalom hatásának kezelésében.

A SEO szakembereknek és a tartalomkészítőknek figyelembe kell venniük az AI generált tartalmakat a keresőoptimalizálási stratégiájukban és a digitális marketing tervezésében. Néhány fontos szempont, amit érdemes figyelembe venni:

 1.  Tartalom minősége: Az AI generált szövegek felismerése lehetővé teszi a SEO szakemberek számára, hogy magas minőségű, releváns és informatív tartalmat biztosítsanak a felhasználóknak, amely pozitív hatással van a weboldalak rangsorolására és a keresőmotorokban történő megjelenésre.
 2. Manipuláció és dezinformáció: A mesterséges intelligencia által generált tartalom felismerése segít a SEO szakembereknek és a tartalomkészítőknek megvédeni a weboldalakat a manipulációtól és a megtévesztő információktól, amelyek negatív hatással lehetnek a felhasználói élményre és a weboldalak hitelességére.
 3. Gépi tanulás és SEO: A Google AI algoritmusainak fejlődése és a gépi tanulás egyre nagyobb szerepe a SEO-ban azt jelenti, hogy a szakembereknek folyamatosan frissíteniük kell tudásukat és alkalmazkodniuk kell az új technológiákhoz és módszerekhez. Az AI és a gépi tanulás alkalmazása a SEO stratégiákban és a tartalomoptimalizálásban elősegítheti a weboldalak rangsorolásának javítását és a felhasználók számára nyújtott érték növelését.
 4. AI generált tartalom etikája: Ahogy egyre több AI generált tartalom kerül előtérbe, a tartalomgyártóknak és a SEO szakembereknek etikai kérdéseket is mérlegelniük kell. Az AI generált tartalom használata során fontos biztosítani, hogy a tartalom valódi értéket nyújtson a felhasználóknak, és ne sértse meg az adatvédelmi és szerzői jogi előírásokat.
 5. Az AI és a SEO jövője: A gépi tanulás fejlődésével várhatóan tovább nő a generált tartalom szerepe a SEO és a digitális marketing területén. A tartalomkészítőknek és a SEO szakembereknek előre kell gondolkodniuk és alkalmazkodniuk kell az AI technológiák változásaihoz annak érdekében, hogy továbbra is versenyképesek maradjanak és elősegítsék a weboldalak sikeres rangsorolását a keresőmotorokban.

Láthatjuk, hogy az AI generált tartalom felismerése kulcsfontosságú szempont a SEO és a digitális marketing területén, mind a tartalomkészítők, mind a tartalmakat megrendelők számára. A tartalomgyártóknak és a SEO szakembereknek pedig folyamatosan figyelemmel kell kísérniük a gépi tanulás fejlődését, és alkalmazkodniuk kell ezekhez a technológiákhoz annak érdekében, hogy sikeresen kezeljék az AI generált tartalmak hatását és továbbra is biztosítsák a felhasználók számára nyújtott értéket és minőségi információkat.

Hogyan írjuk át a generált szöveget, hogy SEO álló legyen?

A Google BERT és MUM algoritmusai fejlett nyelvi modellek, amelyek képesek észlelni és azonosítani az AI által generált tartalmakat a szöveg szemantikai elemzése alapján. Ahhoz, hogy egy AI által generált szöveget ne ismerjenek fel a Google algoritmusai, át kell alakítani a szöveget oly módon, hogy az megfelelően strukturált, informatív, releváns és természetes legyen, hasonlóan az emberi írásra.

 1. Át kell strukturálni a szöveget: A szöveg átstrukturálásával javítható az információk logikai elrendezése és könnyebben követhető lesz a szöveg. Ha szükséges, cserélje le a bekezdéseket, mondatokat és ötleteket, hogy a szöveg jól szervezett és átlátható legyen.
 2. Érvelés és összefüggések erősítése: Az AI generált szövegek gyakran hiányosak az érvelésben vagy összefüggésekben. Javítsa ezeket a területeket a szövegben, hogy az tartalmazzon egyértelmű, releváns és meggyőző érveket, valamint logikai összefüggéseket.
 3. Nyelvi kifejezések és stílus javítása: Az AI által generált szövegek gyakran tartalmaznak különös vagy akadozó kifejezéseket. Át kell dolgozni a szöveget, hogy a nyelvhasználat természetes, érthető és szemantikailag megfelelő legyen.
 4. Ellenőrizze a tényeket és a relevanciát: Az AI generált szövegek gyakran tartalmaznak pontatlan vagy irreleváns információkat. Ellenőrizze a szöveget, és módosítsa vagy cserélje le a téves vagy irreleváns információkat helyes és releváns adatokkal.
 5. Hozzáadni vagy módosítani kell a forrásokat és a hivatkozásokat: A Google algoritmusai figyelembe veszik a szövegben lévő forrásokat és hivatkozásokat is. Ellenőrizze a forrásokat, és hozzáadni vagy módosítani kell őket, hogy megfeleljenek a szöveg tartalmának és a keresőmotorok elvárásainak.
 6. Egyedi tartalom létrehozása: A Google algoritmusai értékelik az egyedi, kreatív és értékes tartalmat. Kerülje a sablonos vagy generikus szövegeket, és adjon hozzá saját gondolatokat, tapasztalatokat és véleményeket, hogy az AI által generált szövegben megtalálható információkat kiegészítse és gazdagítsa.
 7. Helyesírás, nyelvtan és formázás ellenőrzése: A szöveg átdolgozása során ügyeljen a helyesírásra, nyelvtanra és formázásra. A Google algoritmusai nagy jelentőséget tulajdonítanak a minőségi írásnak, és a hibák javítása segíthet abban, hogy a szöveg ne tűnjön gépi generáltnak.
 8. Célzott kulcsszavak használata: A SEO szempontjából fontos, hogy a szöveg tartalmazza a megfelelő kulcsszavakat. Ennek során ügyeljen arra, hogy a kulcsszavak természetes módon illeszkedjenek a szövegbe, és ne erőltesse be őket, mivel ez negatívan befolyásolhatja a szöveg olvashatóságát és a Google algoritmusainak értékelését.

Az AI által generált szövegek átírását mindenképp javaslom, ha azt szeretnénk, hogy a keresőben is megállja a helyét. Az átdolgozott szövegnek természetesnek, érthetőnek, informatívnak és értékesnek kell lennie, hogy elkerülje a Google algoritmusainak azonosítását és a rangsorolás csökkenését, és mindenekelőtt azért, hogy megfeleljen az olvasók elvárásainak.

A szerzőről

Krizsán Csaba marketing kivitelező

Krizsán Csaba

Promptmérnök, Mesterséges Intelligencia szakértő, az AI.Szaki alapítója

„Küldetésem, hogy a magyar vállalkozók az online térben is sikeressé váljanak, biztos technikai hátteret tudva maguk mögött, hogy csak az üzlettel kelljen foglalkozniuk.”

Tetszett ez a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás Facebook-on
Megosztás Twitter-en
Megosztás Linkdin-en
Megosztás Pinterest-en

Hozzászólások

Ezeket olvastad már?

Bing create vs Midjourney
Képgenerálás

Bing Image Creator vs. Midjourney: Melyik a jobb?

A Bing Image Creator lehet, hogy ingyenes, de a Midjourney következetesen jobbnak tűnik. A digitális marketing területén fontos szerepet játszanak az olyan eszközök, amelyek segítenek kreatív és hatásos vizuális tartalmak létrehozásában. Két népszerű lehetőség, amelyeket

Tovább olvasom »
Runway Gen-2
Képgenerálás

Runway Gen-2: megelevenednek a képek

A Runway Gen-2, a legújabb generatív mesterséges intelligencia modell, új szintre emeli a digitális tartalomgyártást. Az AI képes videókat generálni meglévő képekből, videókból, vagy szöveget és képeket használva tud lenyűgöző vizuális történeteket létrehozásni, mindezt anélkül,

Tovább olvasom »
ai song cover
Hanggenerálás

AI music generator – Dolgozd át a dalokat

A zene az egyik legrégebbi és legnépszerűbb művészeti forma, amely határtalan kreativitást és sokszínűséget kínál. Az elmúlt évtizedekben a technológia fejlődésének köszönhetően a zenei alkotás és megosztás lehetőségei szinte korlátlanokká váltak. Az egyik legújabb technológiai

Tovább olvasom »